Reaüsürans devi Swiss Re, Glasgow’daki son COP26 iklim görüşmelerinden çıkan taahhütlerin yeterliliği konusundaki endişelerini dile getirdi ve taahhütlerin “dünyayı açık bir şekilde sürdürülebilir bir karbon azaltma yörüngesine sokmadığını” öne sürdü.
COP26 zirvesi, kömür, metan ve ormansızlaşma konusunda yeni net sıfır hedefler ve anlaşmalara yol açtı, ancak Swiss Re, sistemik değişimi harekete geçirmek ve yeşil geçişi kararlı bir şekilde ilerletmek için hükümetlerden ve özel sektörden daha somut eylemlere acilen ihtiyaç olduğuna inanıyor.
197 ülke tarafından kabul edilen yeni taahhütlere rağmen, dünyanın hala Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlama hedefini tutturmasının zor olduğu ve kaçırıldığı ifade ediliyor.
COP26’nın ardından ABD ve Çin, iklim işbirliğini artırma, dünyanın en büyük üçüncü karbon yayıcısı olan Hindistan ise 2070 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu elde etme sözü verdi.
Ancak Swiss Re, yalnızca 2030 hedefleri göz önüne alındığında bile küresel emisyonların ihtiyaç duyulan seviyenin iki katı olacağına ve dünyanın 2100 yılına kadar 2,4°C’ye kadar ısınma yolunda olduğuna dikkat çekti.