“Küresel ekonomide dayanıklılığı artırma gereği ve sigorta sektörü”

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, sigorta sektörüne küresel düzeyde önemli bir rol düştüğünü belirterek bunun için en önemli çıkışın sigorta koruma açığını azaltmak olduğunu ifade etti.

Uğur Gülen, linkedin hesabından yayınladığı “ Küresel ekonomide dayanıklılığı artırma gereği ve sigorta sektörü” başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi:

Pandemi birçok şeyi olduğu gibi ekonomilerin dayanıklılığını ve şoklara karşı direncini de olumsuz etkiledi. Swiss Re Enstitüsü’nün farklı sektörlerden pek çok makro ekonomik göstergeyi dikkate alarak hazırladığı Dayanıklılık Endeksi[1] COVID-19 pandemisinin 2020’de küresel makroekonomik direnci yaklaşık 5’te 1 oranında azalttığını gösteriyor. Madalyonun öteki yüzünde ise geçen yıl küresel sigorta koruma açığının, yani ekonomik kayıplarla bu kayıpların sigortalanmış kısmı arasındaki farkın artarak 1,4 trilyon ABD dolarına ulaşmış olması yer alıyor. Dayanıklılığın azalmasında bunun önemli rolü var.

Swiss Re’nin ölçümlerine göre bu durumun ortaya çıkmasında pandemi kaynaklı nedenlerden dolayı global makro ekonomik direncin yüzde 18 oranında düşmesi etkili oldu. 2020 elbette pandeminin ilk yılı olarak şokların ve sonuçlarının çok keskin hissedildiği bir yıldı. Bu yıl ise aşılama çalışmalarının hız kazanmasıyla birlikte toparlanma başladı. Swiss Re de 2020’deki pandemi kaynaklı resesyondan sonra 2021’de küresel ekonomide güçlü bir büyümeyle toparlanma yaşanmasını bekliyor. Bu toparlanmanın makroekonomik direncin yeniden inşa edilmesine yardımcı olacağını düşünüyor.

Ancak her ne kadar toparlanma başlasa da Swiss Re uzmanları, “2021’de COVID-19 öncesi dayanıklılık seviyelerine geri dönüş olmayacak” diye uyarıyor. Ekonomik dayanıklılığın artması sigorta sektörünün 1,4 trilyon ABD dolarına çıkan sigorta koruma açığını ne kadar kapatabildiğine de bağlı olacak.

Sigorta sektöründe de artan risk bilincinin önemli bir itici güç olacağı ve açığı kapatma yönünde çalışmaların yoğunlaşmasıyla dayanıklılığın bu yıl tekrar artacağı tahmin ediliyor.

Swiss Re Group Baş Ekonomisti Jerome Haegel, makroekonomik dayanıklılığı yeniden sağlamak ve uzun vadeli büyümeyi temin etmek için derin yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu dile getirerek, “Küresel salgın, zengin ve fakir arasındaki uçurumu daha da derinleştirdi. Hükümetler sosyal uyumu yeniden inşa etmeli. Sosyal eşitlik ve herkes için eşit fırsatlar yaratmak, daha dayanıklı bir dünyanın belirleyici bir özelliği olacak” diyor.

Haegel şöyle devam ediyor:

“Evet küresel sigorta koruma açığı 1,4 trilyon dolarla yeni bir zirveye ulaştı. Bu açığı kapatmak hem uzun vadeli ekonomik istikrarı destekleyecek hem toplumun şoklara dayanma kapasitesini artıracak. Sigortayı daha yaygın ve fiyat olarak daha ulaşılabilir hale getirmek önemli bir ihtiyaç olacak.”

Swiss Re ve uzmanlarının da gayet açık şekilde vurguladığı gibi yapısal reform dünya çapında dayanıklılığı yeniden inşa etmek için gerekli. Ancak bu şekilde uzun vadeli büyüme beklentileri oluşturulabilir ve makroekonomik direnç yenilenebilir.

Bu süreçte sigorta sektörüne küresel düzeyde önemli bir rol düşüyor: Sigorta koruma açığını azaltmak.

 

[1] https://www.artemis.bm/news/global-insurance-protection-gap-hit-usd-1-4-trillion-high-in-2020-swiss-re/

https://www.swissre.com/institute/research/sigma-research/2021-resilience-index.html