Türkiye Sigorta Strateji ve Dönüşümden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bilal Türkmen, dünya dijitalleştikçe insanların varlıklarının da değiştiğini belirterek, “Son yıllarda insanların mülk edinme yerine hizmet alma modelini daha çok tercih ettiğini görüyoruz, bu gelişmeler de yakın gelecekte kısa süreli sigorta ürünlerinin ortaya çıkmasına sebep olacak” dedi.
Türkiye Sigorta Strateji ve Dönüşümden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bilal Türkmen, IBM Think Digital Summit Türkiye’de “Emerge Smarter – Sigorta Şirketlerinin Dijital Dönüşüm Yol Haritası” paneline konuşmacı olarak katıldı. Türkmen; Pandemide dijital dönüşümün sigorta sektörüne etkileri, yapay zekânın sigorta sektörüne katkıları, Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik’in yeni nesil teknolojiler üzerine çalışmaları hakkında detayları anlattı.
Sigorta endüstrisinin dijitalleşme, yenileşme ve inovasyon açısından büyük imkânların olduğu ve bu konuda hızlı yol alan bir sektör olması sebebiyle sigorta şirketlerinin dijital dönüşüm yol haritalarının masaya yatırıldığı panelde konuşma yapan Bilal Türkmen, sektörde dijitalleşme ve dönüşüm fırsatlarına değindi. Dijital dönüşümü, masaya bir değer önerisi koyabilen ve sürecin kesinlikle insanı merkeze alarak çizildiği dijital bir deneyim üretme disiplini olarak tanımlayan Bilal Türkmen; “Dijital Dönüşüm şirketimzide; müşteri deneyimini iyileştirme, rekabetçi yeni iş modelleri ortaya koyabilme, tercih sebebi olabilme ve en önemli assetimiz olan çalışanlarımızın deneyimini iyileştirme olmak üzere temelde dört ana amaç üzerine kurgulanmış durumda.” dedi.
Dünya dijitalleştikçe insanların varlıklarının da değiştiğinin altını çizen Bilal Türkmen, yakın tarihte steam hesabını, oyun karakterini veya twitter profilini sigortalatmak isteyen müşterilerin olacağını, son dönemlerde insanların mülk edinme yerine hizmet alma modelini daha çok tercih edeceğini, bu durumunda yakın gelecekte kısa süreli sigorta ürünlerinin ortaya çıkmasına sebep olacağını vurguladı.
Yapay zeka sigortacılığın her sürecine girecek
Müşteri tarafına bakıldığında ise kişiselleştirilmiş deneyimin uzun süredir gündemde olduğuna dikkat çeken Türkmen sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanoğlu yaşadıkça özel hissetmeyi tercih edecek. Bu alanda iyi deneyimler sunmanın sırrı da gelişmiş analitik yeteneklerle datayı gerçek zamanlı olarak etkin bir şekilde kullanmada ve ekosistemle entegre dijital platformlarda gibi duruyor. Ayrıca yapay zeka (AI) tabanlı chatbotlar, yine AI tabanlı hızlı hasar ödeme ile ilgili uygulamalar, FNOL süreçleri, evrağı ve imzayı ortadan kaldıran, kontrol operasyonlarını azaltan dijital iş süreçleri, bağlan-kullan diyebileceğimiz bulut teknolojileri, IoT cihazlar, start up iş birlikleri ve open api yapıları kısa vadede değerli fırsat alanları olabilir.”
Yapay zekanın sigortacılık sektöründe fiyatlamadan aktüeryaya, hasardan operasyona, finanstan denetim ve satışa kadar iş yapış şekli değişmeyen departman kalmayacağını vurgulayan Bilal Türkmen; “Aklınıza gelebilecek bütün iş aileleri datanın karar verdiği bir dünyaya evrilecek. Yapay zeka ve makine algoritmaları ile davranışsal analizler yapabileceğiz, müşterilere kişiselleştirilmiş ürünler sunacağız, IoT cihazların topladığı datalara dayalı olarak yapılan fiyatlama hem sigorta şirketlerinin hem de müşterinin kazandığı bir modele dönecek. Mortalite tablolarını çöpe atacağız belki de. Görüntü işleme modelleri ile hasar ödemelerini yaşayacağız. Sigorta’nın sigortalanan ürün veya süreçle bütünleşik olarak sunulduğu, ekosisteme entegre, görünmez bir servis haline geldiğini göreceğiz.” diye konuştu.
Ancak yeni nesil teknolojilerin fütüristlerin anlattığı seviyede hayatımıza dahil olması için datayı uygun hale getirmenin önemine vurgu yapan Türkmen, data yönetişimi, data güvenilirliği ve data paylaşımı ile bilgi teknolojileri kapasitesinin kritikliğine değinerek, bu konuları aşmanın yolunun ise şirket kültürü, veri ve analitik prosedürleri, yönetişimi, teknoloji ve platformları da içeren iş yapış biçiminin değiştirilmesi ve geliştirilmesi olduğunu ifade etti.
Dijital dönüşüme müşteri perspektifinden başlamak çok önemli
Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik’in dijital dönüşüm projelerini daha etkin yürütmek ve yapay zeka yeteneklerini süreçlerine dahil etmek üzere tüm ilgili iş birimleri arasında koordinasyona büyük önem verdiklerini ifade eden Bilal Türkmen; “Dijital dönüşüme müşteri perspektifinden başlamak çok önemli. Bu anlamda, bize verimlilik anlamında en çok değer katacak, en fazla transaction’ın bulunduğu, etkisinin ve organizasyon içerisinde kabul edilebilirliğinin en fazla olduğu müşteri yolculuklarını seçerek ilerliyoruz. Data Analitiği her konuda datanın karar verdiği bir birim olarak hayatımıza dahil oldu. Bu departmanı da dijital dönüşüm ve süreç optimizasyon birimlerimizle yakın ve birlikte çalışmasını temin etmek üzere aynı direktörlük altında konumlandırdık. Dijital Dönüşüm ajandamızda; acente, eksper, tamirhane, avukat, hastane gibi partilerin ileri analitik modelleri üzerinden segmentasyonu ve segmentasyona dayalı yeni iş modellerinin geliştirilmesi, müşterilerin davranışsal segmentasyonları ve bu verilerin fiyatlama, hasar gibi servis modellerine dahil edilmesi, teknik tarafta AI tabanlı fiyatlama algoritmalarının süreçlerimize dahil olması, telematicler aracılığı ile davranışsal sürüş analizleri ve bu analizlerin fiyatlamada kullanılması, hasar yönetiminde AI tabanlı hızlı ödeme sistemlerinin geliştirilmesi, Fraud tespit algoritmaları, satış tarafında Churn analizleri Upsell&Xsell öneri yapıları gibi birçok konu bulunuyor.” dedi.
Birleşme sürecimizi dijital iletişim sistemlerimizle başarıyla tamamladık
Türkiye Sigorta’nın birleşme sürecinin pandemi dönemine denk gelmesiyle alınan aksiyonları da anlatan Bilal Türkmen “6 şirketin M&A süreçlerini yaşadık. Dünyada bu çapta büyük bir birleşmenin, bu kadar kısa zamanda yapıldığı bir örnek daha yok. Birleşmenin Day-1 fazı yaklaşık olarak 40 bin saatlik bir projeydi. Bu projeyi minimum ofis kullanımı ile dijital iletişim ve yönetişim sistemlerimizle hedeflediğimiz tarihte başarıyla tamamladık. Bizim perspektifimizden pandemi dönüşümü bu şekilde etkiledi.” şeklinde konuştu.