WatchGuard’ın yılın yaz dönemi için hazırladığı rapora göre Türkiye’de yazın 307.781 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre %37 artışın gerçekleştiği Türkiye’de, günde 3.345 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı yaşandı. Yaklaşık yarısının dolandırıcılık scripti Trojan. Gnaeus kötü amaçlı yazılım saldırıları olduğunu aktaran WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, artan saldırılara karşı şirketleri ve bireysel kullanıcıları uyarıyor.
Ağ güvenliği ve zekası, güvenli Wi-Fi, gelişmiş uç nokta güvenliği ve çok faktörlü kimlik doğrulamanın önde gelen küresel sağlayıcısı WatchGuard, Türkiye’yi 2020’nin yaz döneminde etkisi altına alan siber saldırılarla ilgili önemli istatistikleri açıkladı. WatchGuard’ın tehdit laboratuvarından elde edilen verilere göre, 2020 yılı yazında Türkiye’de karşılaşılan ve engellenen kötü amaçlı yazılım saldırılarında geçen yılın aynı dönemine göre %37 artış görülüyor. Kötü amaçlı yazılımların sayısının her geçen gün çeşitlenerek artış gösterdiğine dikkat çeken WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, ağ güvenliği saldırılarında da geçen yıla oranla aynı dönemde yaklaşık 9 kat artışın gerçekleştiğini belirterek artan saldırılara karşı şirketleri ve bireysel kullanıcıları uyarıyor.
Günde 3.345 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşiyor
WatchGuard tehdit merkezine UTM cihazı Firebox’lardan gelen verilerle hazırlanan rapora göre, Türkiye’de 2020’nin yaz aylarında her gün 3.345, her saat 139 ve her dakika 2 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşti. Türkiye’de geçen yılın aynı dönemine göre artış gösteren kötü amaçlı yazılım saldırılarına dikkat çeken Yusuf Evmez, Türkiye’de bu dönemde görülen en popüler kötü amaçlı yazılım saldırılarının dolandırıcılık scripti olan Trojan.Gnaeus olduğunu aktarıyor.
JavaScript tabanlı saldırılar Türkiye’de de yükselişte
2020 yazında engellenen 307.781 adet kötü amaçlı yazılım saldırılarının yarısına yakınını JavaScript tabanlı saldırılar oluşturuyor. Dolandırıcılık scripti Trojan.Gnaeus’un, WatchGuard’ın 2020 yılının ikinci çeyreğine ilişkin İnternet Güvenlik Raporu’nda da ilk 10 kötü amaçlı yazılım listesinin başında yer aldığı hatırlatan Yusuf Evmez, Gnaeus kötü amaçlı yazılımının hackerlerin kurbanın tarayıcısının kontrolünü gizlenmiş kodla ele geçirmesine ve amaçlanan web hedeflerinden saldırganın kontrolü altındaki alanlara zorla yönlendirmesine olanak tanıdığını dile getiriyor. Bu tehditlerle mücadele etmek için şirketlerin, kullanıcıların bilinmeyen bir kaynaktan bir tarayıcı uzantısı yüklemesini engellemeleri gerektiğini belirten Evmez, şirketlerin tarayıcılarını en son yamalarla güncel tutmalarını, reklam engelleyicileri kullanmalarını ve güncellenmiş bir kötü amaçlı yazılımdan koruma motoru bulundurmalarını öneriyor.
Ağ güvenliği saldırıları yaz döneminde yaklaşık 9 kat artış gösterdi
Son yıllarda dijitalleşen şirketlerin beraberinde verilerini de ağlara taşıdıkları görülüyor. Değerli verileri ağlara sızarak elde etmek isteyen hackerler ise bu konuda ciddi saldırılar gerçekleştiriyor. 2019 yılının yaz aylarında 6.235 adet ağ güvenliği saldırısı yaşanırken, bu yılın aynı döneminde ise 66.026 adet saldırının meydana geldiği görülüyor. Özellikle her gün 718 adet ağ güvenliği saldırısı gerçekleştiğine dikkat çeken Yusuf Evmez, bu saldırıların %90’ına yakınının “Web Brute Force Login” olarak gerçekleştiğini ve hackerlerin ağlara girmek için gerekli olan şifreyi çözebilmek adına seri saldırılara başvurduğunu aktarıyor.