Dünya Bankası tarafından hazırlanan bir rapora göre, Beyrut’ta 4 Ağustos’ta meydana gelen patlamanın 4,6 milyar dolarlık hasara yol açtığı belirtildi. Patlamada 190 kişi öldü, 6.000’den fazla kişi yaralandı. Patlama, Lübnan tarihinin en yıkıcı olayıydı ve aralarında konutlar, hastaneler, okullar ve müzeler de dahil olmak üzere binlerce bina hasar gördü.
www.outlookindia.com’da yer habere göre, Dünya Bankası’nın Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ile işbirliği içinde hazırladığı raporda, “Bu trajedi, Lübnan’ın COVID-19 salgınıyla şiddetlenen derin ekonomik ve sosyal krizlerle savaşırken korkunç bir zamanda geldi” denildi.
Lübnan, ülkenin modern tarihindeki en kötü ekonomik ve mali krizine saplanmış durumda. Mart ayında ilk kez ülke temerrüde düştü. Lübnan’ın borcu GSYİH’nın yaklaşık yüzde 170’i seviyesinde. Dünya Bankası, patlama sonucunda oluşan toplam hasarın 3,8 milyar ABD doları ile 4,6 milyar ABD doları aralığında olduğunu açıkladı. Patlamadan en çok etkilenen sektörlerin konut ve kültür olduğu ve bu sektörlerin sırasıyla 1,9 milyar ABD doları ile 2,3 milyar ABD doları ile 1 milyar ABD doları ve 1,2 milyar ABD doları arasında önemli hasara uğradığı belirtildi.
Dünya Bankası ayrıca ekonomik faaliyet zararlarının 2,9 milyar ABD Doları ile 3,5 milyar ABD Doları arasında değişeceğini tahmin ediyor.
2020-2021 için kamu sektörünün yeniden yapılanma ve iyileştirme ihtiyaçlarının 1,8 milyar ABD Doları ile 2,2 milyar ABD Doları aralığında olduğu tahmin edilmekte ve yıl sonuna kadar 760 milyon ABD Doları gerekiyor. Raporda, uluslararası yardım ve özel yatırımın kapsamlı bir iyileştirme ve yeniden yapılanma için gerekli olacağı da ifade edildi. Öte yandan Beyrut Valisi Marwan Abboud, daha önce patlamanın neden olduğu zararın 10 milyar ila 15 milyar ABD doları arasında olacağını tahmin etmişti.