Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Coronavirüs (2019-nCoV) yayılmaya devam ediyor. Ülkede hasta sayısı 3 bine ulaşırken bunlardan 80’inin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Virüs Fransa, Japonya, Güney Kore, ABD, Tayland, Vietnam, Malezya Avustralya gibi ülkelere de sıçradı.
Çin hükümetinin virüsün yayılmasına karşı aldığı önlemler kapsamında, başta Wuhan kenti olmak üzere birçok kente giriş çıkışlar ya tamamen ya kısmen yasaklandı. Yaklaşık 60 milyon Çinli bu kısıtlamalardan etkilendi.
Yeni Coronavirüsün (2019-nCoV) nasıl ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, virüsün taşıyıcısı yarasayı yiyen bir tür yılanın etinin insanlar tarafından yenmesiyle insana geçtiği tahmin ediliyor. Çin’de yılan, fare, kurt yavrusu, yarasa gibi hayvanların eti besin olarak tüketiliyor. Sözkonusu yılan etinin de Wuhan balık pazarında satıldığı belirtiliyor.
Coronavirüs 2019-nCoV, geçen yılın son günlerinde ağrı, yüksek ateş gibi soğuk algınlığına benzer şikayetlerle hastaneye başvuran hastalardan alınan numunelerin incelenmesiyle tanımlandı. Virüs hayvanlardan insana geçtikten sonra insandan insana bulaşma özelliği kazandı.
Hastalığın nedeninin yeni bir tür virüs olduğunun anlaşılmasının ardından Çin Hükümeti ilk ortaya çıktığı Wuhan kenti başta olmak üzere 11 kenti karantina altına aldı.
Coronavirüs 2019-nCoV’’ün belirtileri hemen ortaya çıkmayabiliyor. Uzmanlar, hastanın enfekte olmasının ardından 14 güne kadar önemli belirtinin görülemeyebileceğini söylüyor. Yeni coronavirüsü bulaştığı bazı kimselerde belirtisiz veya çok hafif bulgularla soğuk algınlığı gibi seyredebiliyor. Ağır vakalarda, enfeksiyon zatürreye, ciddi akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden oluyor.
Corona virüsü nedir?
Corona virüsler hayvanlardan insanlara bulaşan ve soğuk algınlığından ciddi zatürreye bağlı solunum yetmezliğine kadar ölümlere yol açabilen geniş bir virüs ailesi olarak tanımlanıyor.
Corona virüslere, çoğu insan hayatının bir anında karşılaşabiliyor. İnsan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden oluyor. Corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu var; ayrıca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grup da vardır; SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960’ların ortasında tespit edildi. 2020’ye kadar sadece Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün’de görülen virüs 3 kişinin ölümüne neden olmuştu.
Nasıl bulaşıyor?
Corona virüsler birçok farklı canlıda hastalıklara neden olabilir. Ancak, SARS-CoV insanlar ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeği, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaşabilir. Kış aylarında daha çok görülen bu virüs, özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Grip gibi kolayca, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması, enfekte materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabilir.
Özellikle hayvanlardan geçebiliyor
Virüsün insanlara hayvanlardan (develer, yarasalar) bulaştığı düşünülüyor. Özellikle deve eti ve sütüyle bulaşma ön planda. Hasta insanlardan diğerlerine enfekte kişiyle aynı ortamda yaşamak veya bakımını yapmak gibi yakın temasla bulaşıyor. Mikroplarla kirlenmiş yüzey ve eşyalarla temas etmiş ellerle ağız, burun ve gözlere dokunmakla; hapşırma, öksürme ve konuşma esnasında havaya atılan damlacıkların solunum yoluyla alınmasıyla virüs insanlara geçiyor.
Hastalığın belirtileri
-Ateş
-Öksürük
-Nefes darlığı
-İshal
-Bulantı – Kusma
Nasıl tedavi edilir?
Corona virüs hastalığı olan çoğu kişide hafif seyirli olduğundan, ilaç tedavisine gerek kalmadan iyileşme gösterilebiliyor. Ancak, bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için ağrı kesici-ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ile bol sıvı desteği ve istirahat öneriliyor. Ek hastalığı ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebiliyor.
Bu önlemleri alın
Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, et ve yumurtaların iyice pişirilmesi yer alıyor. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınmak gerekiyor.