Yıllardır farklı pozisyonlar için binlerce kişiyle iş görüşmesi yapıyoruz. Farklı sektörlerde hizmet veren bir özel istihdam bürosu olarak da pek çok sektörden çalışanı tanıma fırsatı ve bu sektörlerin durumunu mevcut profesyonellerden bire bir dinleme fırsatı buluyoruz. Her sektörün değişen dinamikleri olmakla birlikte değişmeyen noktaları ve bu alandaki tavsiyelerimi;
1. Yeni mezun – iş deneyimi olmayan,
2. 25-39 yaş arası ( Profesyonel kariyerinin ilk 10-15 yıllık süresini içinde olan) ,
3. 40 yaş üstü, olmak üzere 3 kategoride sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu ay yeni mezunlar için tavsiyelerimi anlaşılır şekilde yazmaya gayret edeceğim.
En çok sorulan soru; bütün iş ilanlarında en az 2 yıl iş tecrübesi isteniyor. Hiçbir firma size iş fırsatı sunmazsa siz nasıl tecrübe kazanacaksınız?
Yazının başında değindiğim gibi yaratıcı çözümler bulmaya ihtiyacımız var. Bir an kendinizi işverenin yerine koyun lütfen. Birkaç kişi alınacak bir iş ilanına yüzlerce kişi başvuruda bulunuyor. Bu başvurular arasından yetkililer, şirketlerine en uygun ve en iyi adayı, en üst seviyede verim sağlayacak adayı, en uygun maliyetle seçmeye çalışıyor. Şimdi roller değişsin… Evet, seçim yapan sizsiniz ve karışınızda yüzlerce kişi var, şimdi doğru soru şu: Sizi seçmeleri için ne yapmalısınız? Neden beni seçsinler zaten diye soruyorsanız haberler sizin için kötü, başvurunuz olumsuz sonuçlanmıştır, olası başka pozisyonlar için cv’niz datalarına eklenmiştir. Siz yüzlerce aday arasından sıyrılamadınız.
Öyle adaylarla karşılaşıyoruz ki şaşırmamak ve üzülmemek elde değil. 4 yıllık üniversite mezunu insanların bunları yapabileceğini hayal bile edemiyorsunuz. Hangi pozisyon için görüşmeye geldiği bilgisi paylaşılmış olmasına rağmen, hiçbir araştırma yapmadan gelmek, adresi bir türlü bulamayıp çok geç kalmak hatta görüşmeye haber vermeden katılmamak gibi konular yeni mezun görüşmelerinde ciddi bir oransal hacme sahip.
İŞE ALINMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Evet odak sorumuza tekrar dönelim, “işe alındınız” cevabını duymak için neler yapabilirsiniz?
Kişilik özellikleri, bakış açısı, erişim potansiyeli olarak diğer adaylardan sizi ayıran ve özellikle aranılan pozisyon için tercih edilme oranınızı artıracak konuları düşünün. Size ayrılan yarım saatlik sürede kendinizi en iyi ifade edecek özet, çarpıcı ve doğru kelimeleri bulmak için birkaç prova yapın. Görüşme süresinin çoğunu mevcut özelliklerinizden aranılan pozisyondaki kriterlerle örtüşenleri vurulamaya ayırın.
İş görüşmesi size göre çok iyi geçti ama neden belirtilmeksizin olumsuz yanıt mı aldınız?
Evet aslında prova yaptınız, kendinizi çok doğru anlattığınızı düşünüyorsunuz, üstelik nerede eksik ya da yanlış yaptığınız konusunda da geribildirim alamadan bu başvurunuz da olumsuz sonuçlandı diyelim. Bu aşamada görüşmeyi zihninizde tekrar canlandırmaya çalışın lütfen. Zamanında görüşmeye gittiniz mi? Kendinizi nasıl anlattınız? En kritik konu da size ne soruldu ve siz o sorulara nasıl yanıtlar verdiniz? Bu sorulara tek başınıza doğru yanıtlar bulamıyorsanız kişisel kariyer danışmanlığı veren bir şirketten de profesyonel destek almayı deneyebilirsiniz.
Kariyerinin ilk yıllarını yaşayanlara son tavsiyem, enerjinizi ve motivasyonuzu yüksek tutmaya yarayan kendinize özel çözümler yaratmanız olacak. Sizi neyin motive edeceğini bulmanız ve en kısa sürede istediğiniz işe alınmanızı diliyorum.
Eda Gülbahar