Sabancı Holding ve 300 yıllık dünya sigorta devi Aviva iştiraki olan sektör lideri AvivaSA, “Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa” kurumsal sosyal sorumluluk projesinin portalını hizmete sundu.
Portalın güncel içeriğinden bazı başlıklar, AvivaSA’nın konuya yaklaşımını da ortaya koyuyor:“Manifesto: Yavaş Yavaş Yaş Alalım”, “Tolstoy’un Bisikleti”, “Renkli Olduğu Kadar Cesur da: Iris Apfel”, “İlaçsız Bir Hayatın Adımları”, “Karavanla Bisiklet Aşkı: ‘Ömürlük’ Bir Hayal”, “WHO: Orta Yaş Artık 66’da Başlıyor”, “Biz Geç Kalmadık İnternet Geç Geldi”, “Aylak Gezi Rehberi: Sirkeci Durağı”.
Toplumdaki negatif algıyı pozitife çevirmek ve 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü
www.heryasta.org portalı ve projenin ileriki süreçleriyle ilgili bilgiler veren ve Birleşmiş Milletlerin yaşlılarla ilgili meseleler hakkında farkındalık yaratmak üzere ilan ettiği 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nü kutlayan AvivaSA Pazarlama ve Transformasyon Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Taşlıoğlu, şunları söyledi: “Yaşlı nüfusun artış hızına paralel olarak yaşlılık algısı ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla tüm dünyada 1 Ekim, Dünya Yaşlılar Günü olarak anılıyor. Biz de projemizle tam da bu alanda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde, projenin ilk adımı olan araştırma sonuçlarını bir lansmanla duyurmuştuk ve bu sene konuyu sahiplenme yönünde çalışacağız. Araştırmadan ürettiğimiz bilgileri portalımızda paylaşarak yaygınlaştıracağız. Hem orta yaşa hem de yaşlı nüfusa hitap edeceğimiz için, proje ismini “Her Yaşta” olarak belirledik. Projemizle birlikte, yaşlılık ve yaşlanmaya dair konuların daha çok gündeme gelmesini ve farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Portalımızı toplumun yaşlanmaya hazırlığına rehber olmak ve toplumdaki negatif algıyı pozitife çevirmek amacıyla, iletişimimizi yapacağımız mecra olarak konumlandırdık. Ürün ve hizmetlerimizle sağlamaya çalıştığımız bireysel ve toplumsal fayda anlayışını, “Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa” projemiz ile birlikte, daha büyük ve geniş bir toplumsal faydaya taşımayı amaçlıyoruz.”
Yaşlılarla değil yaşlılıkla ve hayatla ilgili konuşacağız
Bu portalı proje kapsamında üretilecek bütün iletişimin sunulacağı ve yayılacağı mecra olarak konumlandırdıklarını belirten Taşlıoğlu; “Kişilik testlerinin, anketlerin, listelerin, haberlerin bulunduğu bir bilgi ve tecrübe paylaşım ortamı olmasını amaçladığımız portal ile yaşlanmaya hazırlık, hayata katılım, yaşlı ayrımcılığı gibi meselelerde farkındalık yaratmayı ve Türkiye’de toplumun ve kamunun yaşlanma meselesini ele almasını sağlamayı hedefliyoruz. Yaşlanmaya hazırlık, yaşlıların sosyal hayata katılımı gibi meselelerle ilgili algının pozitif yönde şekillenmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.
Kitabımızın akademik bir rehber olmasını amaçlıyoruz
Portalın ana kategorilerini, «Güncel», «Yaşa», «Araştır», «Keşfet», «İzle» ve «Hakkımızda» olarak belirlediklerini vurgulayan Taşlıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “ ‘Güncel’, adından da anlaşılacağı gibi, güncel konu ve proje haberlerini içeriyor. ‘Yaşa’ kategorisi, sağlık, spor, beslenme konularıyla ilgili bilgiler veriyor. ‘Araştır’ kategorisinde ise, yaşlanma, emeklilik, yasal haklar ve hayat döngüsüyle ilgili her türlü bilimsel araştırma, makale ve uzman yazıları yer alıyor. ‘Keşfet‘, sanat, kitap, gezi ve etkinlikleri ve ‘İzle’ kategorisi isevideo içeriklerini kapsıyor. Manifesto, künye ve diğer kimlik bilgilerimiz ise ‘Hakkımızda’ kategorisinde yer alıyor. Portalın yanı sıra, yaşlanma ve yaşlılık konusunda bilgi açığını kapatmak ve bu alanda yapılacak araştırmalara ışık tutmak amacıyla, araştırmamızı kitap haline getiriyoruz. Araştırma sonuçlarının yanı sıra uzman görüşlerinin de yer alacağı bu kitabın akademik ve toplumsal alanda yapılacak çalışmalarda bir rehber olmasını amaçlıyoruz.”
Taşlıoğlu, uzun vadede ise, tüm bu süreçte edindikleri bilgi ve tecrübeleri, paydaş çalıştayları, çalışan çalıştayları, saha aktiviteleri ve farklı proje ve etkinliklerle desteklemeyi planladıklarını belirterek sözlerini tamamladı.
“Türkiye’de Yaşlılık Tahayyülleri ve Pratikleri” araştırması, Yaşama Dair Vakıf (YADA) işbirliğinde ve Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Arun danışmanlığında gerçekleştirildi.
Çıkan Sonuçlardan Başlıklar:
- Türkiye hızla yaşlanıyor
- Türkiye yaşlanmaya hazır değil, yaşlılık algımız negatif ve yaşlanma fikrinden kaçıyoruz
- Yaşlanmaktan korkuyoruz ve gelecek kaygımız yüksek
- Yaşlıların da yaşlı algısı negatif
- Emekliliğe de hazır değiliz
- Erkekler yalnız kalmaktan, kadınlara nazaran daha çok korkuyor
- Kadınlar burada da dezavantajlı… Yaşlılık kadınlar için iki kat ayrımcılık demek…
- Emeklilikte geçim derdi endişe yaratıyor…
- Emeklilerin %71’i çalışmayı tamamen bırakmış… Emekliliğe de hazır değiliz, tahayyüllerimiz sınırlı…
- Yaşlılara toplum tarafından çizilen roller oldukça sınırlı
- Yaşlılara toplum tarafından çizilen roller oldukça sınırlı
- Yaşlılık, pasif bir zaman dilimi değildir
Bölgeler: Türkiye temsili 12 şehir ve bağlı olduğu bölgede yapıldı (İstanbul, Balıkesir-Batı Marmara, İzmir-Ege, Bursa-Doğu Marmara, Ankara-Batı Anadolu, Antalya-Akdeniz, Kayseri-Orta Anadolu, Samsun-Batı Karadeniz, Trabzon-Doğu Karadeniz, Erzurum-Kuzeydoğu Anadolu, Malatya-Ortadoğu Anadolu ve Diyarbakır-Güneydoğu Anadolu)
Yaş Aralığı: Yarısı 65 yaş altı, yarısı 65 yaş üstü (35-49, 50-64, 65 ve yaş üstü gruplar)
Yöntem ve kişi sayısı: 2.400 kişiyle yüz yüze anket ve 60 kişiyle derinlemesine görüşme