Yürümenin genel sağlığımız için faydalı olduğunu hepimiz biliriz ancak yürümek, düşündüğümüzün ötesinde faydalar sağlar.
-Kalbi güçlendirir. Günde en az 30 dakika tempolu yürümek tansiyonu düzenler, “kötü” kolesterol (LDL) düzeyini azaltıp, “iyi” kolesterol (HDL) düzeyini arttırarak kalp hastalığı riskini azaltır. Yürümek ayrıca kan dolaşımını düzenler, damar tıkanıklığı ve inme riski azalır.
-Kan şekerinin düşmesini sağlar, diyabet hastalığı riski azalır.
-Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.
-Kolon kanseri, meme kanseri gibi hastalık risklerini azaltır.
-Yemek sonrası kısa yürüyüşler sindirimin de kolaylaşmasına yardımcı olur.
-Kilo vermeye yardımcı olur. Harcanan kalori miktarı yürüme hızına, yürünen mesafeye ve kiloya bağlı olarak değişiklik gösterir. Vücut yağını azaltarak kas-yağ oranını düzenler, metabolizma hızını arttırır.
-Eklem ağrısını azaltır. Egzersiz yapınca beyin vücuttaki doğal ağrı kesici kimyasal maddeleri daha fazla salgılar. Bu da, ağrıların azalmasına yol açar.
Diz ve kalça eklemlerinin kireçlenmesinde yürümenin olumlu etkisi vardır. Yürüme ve hareket sırasında eklem kıkırdaklarında artan kan akımı kıkırdak için yararlı maddelerin bu bölgeye gelmesini sağlar. Eklemi hareket ettiren kaslar kuvvetleneceği için hareket sırasında eklem daha az zorlanır. Eklemin esnekliği artar. Ancak kireçlenmenin ve bulguların durumuna göre yürüme sıklığı ve hızı belirlenmelidir.
-Kemikleri güçlendirir. Yürümek, ayağın yere bastığı ve vücut ağırlığının taşındığı bir egzersiz olması nedeniyle kemikleri güçlendirir, kemik erimesinden korur. Sağlıklı bir kemik yapısı için çok gerekli olan D vitamininin en önemli kaynağı güneş ışınlarıdır. Özellikle mart ile eylül ayları arasındaki dönemde açık havada yapılan yürüyüş ile cildimizin D vitamini sentezlenmesini sağlamış oluruz.
-Kasları güçlendirir, denge ve koordinasyonun artmasını sağlar. Yürüyüş bacak ve karın kaslarının güçlendirir. Bu etkiyi daha fazla arttırmak için yokuş yukarı yürümek, merdiven çıkmak veya yürüme bandında inklinasyon vererek yürümek önerilir. Kasların kuvvetinin artması ile vücudun hareketliliği, dayanıklılığı ve esnekliği artmış olur.
-Daha kaliteli (derin ve dinlendirici) uyku uyumayı sağlar,
-İnsanı daha enerjik yapar. Yürüme ile vücuttaki oksijen akımı artar, adrenalin, noradrenalin ve kortizol düzeyleri artar. Bunların sonucunda daha enerjik oluruz, üretkenliğimiz artar.
-Ruhsal durum üzerine olumlu etkiler sağlar. Fiziksel aktivite ile vücudumuzda mutluluk hormonu (serotonin) salgılanır. Çeşitli çalışmalarda yürümenin stres, anksiyete ve depresyon bulgularını azalttığı gösterilmiştir.
-Hafızayı güçlendirir. Yaşlılıkla beraber zihinsel fonksiyonlarda azalma olur. Egzersiz, dolayısıyla yürüyüş zihinsel fonksiyonların daha iyi korunmasını sağlar. Düzenli, yürüme alışkanlığı olan kişilerde demans, Alzheimer gibi hastalıkların daha az görüldüğü bildirilmiştir.
Özetle, günlük tempolu bir yürüyüş daha sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir.
Haftada en az 3-4 gün, en az 30 dakika tempolu yürümek gereklidir. Isınmayı sağlamak için yavaş yürüme temposu ile yürümeye başlamak ve giderek hızı arttırmak yararlı olur. Yürüme sonrasında bacak kaslarına nazikçe germe uygulamak esnekliğin artmasını sağlar. Mutlaka rahat, topuk ve ark destekleri uygun olan bir ayakkabı ile yürümek gerekir.
Yürümeyi daha keyifli bir hale getirmek için doğa içinde yürümek, deniz veya nehir kenarında yürümek, bir arkadaşla beraber yürümek, yürüyüş gruplarına katılmak, değişik yürüyüş rotaları belirlemek ve yürürken müzik dinlemek önerilebilir. Bir pedometre (adımsayar) kullanıp hedefler belirlemek de motivasyonu arttırır.