Dünya Kadınlar Günü (Dünya Emekçi Kadınlar Günü) kutlanıyor.
Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olan Dünya Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanıyor. Bu gün insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının arttırılması için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Başlangıçta, daha çok kadın işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi, ücret artışı gibi çalışma yaşamıyla ilgili bir gün olarak anılan, bu nedenle de Dünya Emekçi Kadınlar Günü adı verilen gün, zamanla cinsiyet eşitsizliğiyle, erkek şiddetiyle, cinsel tacizle, ailede, eğitimde, iş yaşamında eşitsizlikle mücadele gibi sosyal yaşamın tümü alanlarını kapsayan bir güne dönüştü.
Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.
Amerika Sosyalist Partisi, 28 Şubat 1909’da New York’ta bir Kadınlar Günü düzenledikten sonra, 1910 Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı her yıl bir Kadınlar Günü düzenlenmesini önerdi. 1917’de Sovyet Devrimi’nde Rusya’da kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra, 8 Mart ulusal bayram oldu. Daha sonra gün, ağırlıklı olarak 1975’te Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilene kadar sosyalist hareket ve komünist ülkeler tarafından kutlandı.
Niçin 8 Mart?
8 Mart 1857’de ABD’nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları talebiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi hayatını kaybetti. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.
1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.