Yazın en çok tüketilen meyvelerinden karpuzu her yaştan insanın severek yiyor. Karpuzun bu kadar çok sevilmesi boşuna değil, karpuz, düşük kalorili ama buna karşı besleyici ve vitamin kaynağı bir meyve… Vücudun su kaybını engelleyen karpuz, aynı zamanda antioksidan özelliği de sahip.
Hastane Derindere Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoy, karpuzun yararları konusunda şu bilgileri veriyor:
Karpuz boş kalori içermez; aynı zamanda besleyicidir
Bir porsiyon doğranmış karpuz sadece 80 kalori içerir. Ayrıca, A ve C vitaminleriyle mükemmel bir potasyumun kaynağıdır.
Su kaybınızı engeller
Karpuzun yüzde 92’si sudur. Bu da karpuz tüketiminin susuz kalmanızı engelleme konusunda mükemmel bir yardımcı olmasını sağlar. Dilerseniz küp küp doğrayarak yiyebilir veya suyunu içebilirsiniz. Her şekilde sıvı ihtiyacınızı karşılamada iyi bir seçenektir.
Likopen zenginidir
Domates, pembe greyfurt gibi gıdaların yanı sıra karpuz da kırmızı rengini ve güçlü antioksidan olma özelliğini içerdiği likopenden alır. Yurtdışında yapılan araştırmalara göre likopen, kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra bazı kanserleri ve kataraktı önleme konusunda da önemli bir antioksidan olma özelliği taşımaktadır. Likopeni daha fazla tüketmek istiyorsanız karpuzun koyu pembe renge sahip olan bölümünü yiyin.
Performansı artırır ve iyileştirmeyi geliştirir
Çalışmalar halen devam etmekle birlikte, yayınlanan birkaç rapor, karpuz veya karpuz suyunun çalışan kaslara oksijen taşıma ve kas ağrılarını azaltma özelliğiyle performansı artırarak, egzersiz sonrası iyileşmeyi hızlandırabileceğini göstermektedir.
Cildinizi ve saçınızı sağlıklı tutmaya yardımcı olur
İçerdiği A ve C vitaminiyle cildinizin ve saçınızın sağlıklı olmasına yardımcı olur. C vitamini, saçınız ve cildinizin temeli olan kolajen üretmek için gereklidir. Ayrıca C vitamini cildinizi UV ışınlarından korur, cilt kırışıklıkları ve güne bağlı yaşlanma lekelerinin oluşumunu geciktirir.
Vücudun toksinlerden arınmasını sağlar.
Karpuz vücut sağlığında önemli bir rol oynayan sitrülin amino asidini içerir. Vücudun toksinlerden arınmasını sağlamasının yanı sıra kan damarlarının genişletmeye yardımcı olur ve kas yapımında önemli rol oynar.