Türkiye’nin ilk aktüerya bloğu olan “Aktüer Dünyası” artık iPhone ve iPad platformunda yayın başladı. Blogdaki açıklamada, “2015 yılında yayın hayatına başlamış gerek teorik, gerek pratik yazıları ile şuana kadar 82 aktüeryal yazı paylaşmış, 89 farklı ülkeden ziyaretçiyi ağırlamış ve 53.000 görüntülenme elde etmiştir. Bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan tüm Siz değerli takipçilerimizi Türkiye’de gene bir ilk olacak iPhone veya iPad için tasarlanan yepyeni bir uygulama ile tanıştırmak istiyoruz” dendi.
uygulamayı indirmek için tıklayın
Yeni uygulama, aktüeryal komütasyon formüllerini kullanıcının seçeceği yaşam tablosu ve teknik faiz oranına göre hazırlıyor. Özellikle hayat-emeklilik üzerine yapılacak analizlerle “Destekten Yoksun Kalma” tazminat hesaplamalarında kullanılması amaçlanıyor.
Uygulama Aktüerler Taylan Matkap, Şirzat Çetinkaya, İbrahim Çakır ile yazılımcılar Korhan Çağın Gebeloğlu ve Mehmet Eren Bekin tarafından geliştirildi.
Aktüerya nedir?
Aktüerya, çok çeşitli tanımları olmakla birlikte en kısa tanımıyla, gelecek ile ilgili belirsizlikleri içeren olayları ve finansal problemleri risk teorisi ve matematiksel/istatiksel yöntemler uygulayarak ortaya koyan; bu olayların etkilerini finansal olarak ölçen disiplinler arası bir bilim dalıdır. Dünyada ilk aktüeryal uygulamaların, günümüzden 2000 yıl kadar öncesine dayandığı görülmekte, bir meslek olarak tanımlanması ise 300 yıl kadar öncesine dayanmaktadır. Türkiye’de ise sigortacılığın ekonomik hayata girmesi ile birlikte aktüerya bilim dalı ve bu bilimin aktörleri olan aktüerler tanınmaya başlamıştır. 1900’lü yılların başında aktüerlerin varlığı bilinmekte olup, 1950’li yıllardaki kanunlarda da “aktüer” unvanına atıflar yapıldığı görülmektedir. Bu gelişmelere paralel olarak meslek örgütü niteliğinde sayılabilecek ilk kuruluş olan Türkiye Aktüerler Cemiyeti (TAC) 1950 yılında kurulmuştur.
Aktüerlik mesleğinin ve biliminin geniş ilgi alanı nedeni ile aktüerler tüm dünyada sigortacılık başta olmak üzere, bankacılık, yatırım, emeklilik planları, fon yönetimi vb. finansal hizmetlerde, inşaat başta olmak üzere proje yönetimi gerektiren sektörlerde, insan hayatına yönelik çalışmaları ile sağlık ve sosyal güvenlik gibi hizmetlerde ve risk ve belirsizlik unsuru içeren “tüm” konularda görev alabilmektedirler.
Tarihsel bir not olarak; 1933 yılında günümüz Suriye sınırları içindeki Dura-Europos bölgesinde yapılan Fransız kazıları sırasında, bir evin tavanında M.S.3. yüzyıla ait olduğu düşünülen boyalı bir kil bulunmuştur ve kilin üzerinde sakallı bir adam portresi vardır. Bu portre; ön poz, iri gözler, hafif gölgelendirme ve toprak tonlu pigmentler kullanılarak yaratılan bir çizimdir. Bu sakallı adam Heliodoros’tan başkası değildir. Kendi döneminde ‘actuarius’ olarak bilinen, Roma ordusunda asker maaşlarının dağıtılmasından sorumlu yetkili kişidir. Mesleğin ilk adımlarını atan tarihin bilinen en eski aktüeri Heliodoros, Yale Üniversitesi’nin sanat galerisinde mesleğin kökenlerine ışık tutmaya devam etmektedir.