Bireysel emeklilik sisteminden emekli olan katılımcı sayısı 65 bin kişiye ulaştı. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 2 Şubat 2018 tarihli verilerine göre, 65 bin 828 katılımcı birikimlerini toplu ya da düzenli ödeme olarak almak suretiyle emeklilik hakkını kullandı.
Emeklilik şirketleri arasında en çok emekliyi 16 bin 449 katılımcıyla Anadolu Hayat Emeklilik verdi. Avivasa Emeklilik ve Hayat 13 bin 124 kişiyle ikinci, Garanti Emeklilik ve Hayat 9 bin 73 kişiyle üçüncü, Allianz Yaşam ve Emeklilik 8 bin 237 kişiyle dördüncü, Vakıf Emeklilik ve Hayat 5 bin 667 kişiyle beşinci sırada yer alıyor.
Hak kazananların yüzde 55’i birikim yapmaya devam ediyor
EGM’nin 2016 yılı Gelişim Raporu’na göre, emeklilik hakkını kullanarak sistemden ayrılan katılımcılar emeklilik hakkını kazanan katılımcıların yüzde 45’ini oluşturuyor. Yani emeklilik hakkı kazanan katılımcıların yüzde 55’i sistemde birikim yapmaya devam ediyor. Sistemden emekli olan katılımcılar ortalama 81 bin TL birikim elde etti.
Bireysel emeklilik sistemi, vakıf sandık gibi dış sistemlerden aktarım yapmadan sadece BES’e katkı payı ödeyerek emeklilik hakkı kazanan ilk emeklilerini 2013 sonundan itibaren vermeye başladı.
Bireysel emeklilik sisteminde emeklilik hakkını kazanabilmek için katılımcının en az 10 yıl süreyle sistemde kalması ve 56 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Birikimli hayat sigortalarından ya da vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşundan aktarım yaparak BES’e giren katılımcıların ise bireysel emeklilik mevzuattaki emeklilik koşullarını sağlamış olsa dahi bireysel emeklilik sisteminde en az 36 ay kalması gerekiyor.