Bireysel emeklilik 10,4 milyon katılımcıya ulaştı

Bireysel emeklilik sistemin girenlerin sayısı gönüllü katılım ve otomatik katılımla birlikte 10 milyon kişiyi buldu. Bu yıl sisteme otomatik katılımla 4 milyon kişi daha katılacak.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), otomatik katılımı tanıtmak amacıyla İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO), reel sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, İTO Başkanı Öztürk Oran, EGM Başkanı Cemal Kişmir’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Uğur Erkan, Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı, Fiba Emeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu ve TSB Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu da yer aldı.

Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, konuşmasında, otomatik BES’ten çıkış oranlarının beklentilerin üzerinde olduğunu söyledi. Genç, uygulama başlamadan önce yapılan pilot çalışmada çıkış oranlarının düşük olduğunu belirterek, “Bir başka çalışma daha vardı; orada da çıkış oranları yüzde 90 olarak gözüküyordu. Şu anda geldiğimiz aşamada çıkış oranı yüzde 55-60’lar seviyesinde. Beklentimizden fazla çıkış oldu” dedi. Genç, gönüllü BES’in 14 yılda 6,9 milyon kişiye geldiğini, otomatik katılımla da sisteme 3,4 milyon kişinin girdiğini ifade ederek, “Toplamda 10,4 milyon insana ulaşılmış oldu. Çok önemli bir başarı” dedi.

Oto – katılıma yeni düzenleme geliyor

Otomatik katılımda sistemin gözden geçirileceğini belirten Ahmet Genç, yapılacak düzenlemeyle 2018’de çıkış oranlarının azalacağını belirtti. Genç, “Sistemin başarıyla uygulandığı ülkelerde iki tane temel caydırıcı unsur var. Birincisi, yüksek para cezaları, ikincisi ise çıkışları yasaklama. Bunların hiçbiri bizde yok. Biz bazı düzenlemeler yapacağız. Mesela, çıkanlar, bin liralık devlet katkısını hak etmek için iki yıl bekleyerek yeniden sisteme girebiliyordu. Onu düzeltiyoruz. Ne zaman yeniden girerse girsinler bin liraya hak kazanacaklar. Kanunda da bazı değişiklikler yapacağız. Çıkışları azaltmayı düşünüyoruz” dedi.

 

“Bu yıl hedefimiz BES’i iyi anlatabilmek”

 

EGM Başkanı Cemal Kişmir, 2017’de, otomatik katılım sayesinde sisteme 8,7 milyon katılımcının dahil edildiğini, 3,5 milyon katılımcının sistemde kaldığını, yüzde 45’lik bir devam oranı olduğunu söyledi. Bu yıl da otomatik BES’e iki aşamalı giriş olacağını anımsatan Kişmir, “Bunlardan bir tanesi bu ay içerisinde girecek olan 50-100 arasında çalışanlardan oluşan işyerleri ki, yaklaşık 1,7 milyon katılımcı sisteme dahil olacak. Temmuz ayı içerisinde 10-50 çalışanı olan şirketler girecek ki, burada da 2,4 milyon katılımcının sisteme gireceğini görüyoruz. Bu sene yaklaşık 4 milyon kişi daha sisteme giriş yapacak” dedi.

 

Bu yıl otomatik katılımda çıkışlarda, geçen yıla oranla 5 puan bir iyileşme öngördüklerini, çıkışların yüzde 50’nin altına düşmeyeceğini belirten EGM Başkanı Cemal Kişmir ise, “En önemli çıkış nedenlerinden biri, anlaşılamayan cayma konusu. Kişiler, ‘iki aylık sürem var, caydım caydım, caymadım sistem beni kilitleyecek’ gibi yanlış algı içine girdi. Giriş ne kadar otomatikse çıkış da o kadar otomatik. İki aylık süre sadece, bin liralık devlet katkısını hak etmeyle ilgili. Bizim 2018 yılındaki en büyük hedefimiz, BES’i daha iyi anlatabilmek” dedi.

 

“Biriken fonlar ülkenin ekonomisine gidecek”

BES’in çalışan, işveren ve devletin ortaklaşa yürüttüğü bir proje olduğunu vurgulayan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran da şunları söyledi: “Bu bir ittifak. Aynı zamanda milli bir gelir. Biriken fonlar ülkenin ekonomisine gidecek, faizin düşüşüne sebep olacak. Ülkeye hizmet anlamında bu tasarruflar bizlerin elini güçlendirecek, dış ticaret açığımıza destek olacak. ‘Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz’; bu ayeti kerimenin bir emri. Dolayısıyla bu bir israf değil masraftır, bu masraftan işverenlerimiz de çalışanlarımız da kaçınmasın.”